Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба най-малко до края на

...
Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба най-малко до края на
Коментари Харесай

Съюзът на хлебарите иска пълно отпадане на ДДС-то за хляба поне до края на годината

Искаме цялостно отпадане на Данък добавена стойност за хляба най-малко до края на годината. Това съобщи в ефира на ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите й, ДДС е платим само и единствено от потребителя. " Ако отпадне 20% Данък добавена стойност на хляба, това значи автоматизирано да намалее цената на хляба с 20%. На 2 лева 20-те %, които прибира страната са 40 стотинки, това са големи пари ", изясни Кукушева и акцентира, че българският самун е най-евтината храна в целия Европейски Съюз. 

" Общо взето хлябът не е поскъпнал последните 6 месеца с повече от 50%. За сметка на това цената на електрическата енергия нарастна пет пъти, цената на газа също толкоз пъти, нараства и цената на човешкия трус. Поскъпват суровините и опаковките, които ние употребяваме. Суровината като брашно нарастна в границите на 80 до 100% ", добави Мариана Кукушева. 

Тя уточни, че предходната година цената на звук пшеница е била към 350 лева, а сега е 750 лева " В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50%, а тя е още на полето. Очакваме годишна продукция с доста по-висока цена по отношение на от миналогодишната. Имаме зърнени ресурси до събиране на годишна продукция 2023 година ", сподели Кукушева. 

По думите й, няма секула в цената на хляба, тя е най-бързооборотната стока. " С нарастването на всички индустриални разноски, няма по какъв начин да се задържи тази цена дълго време. Ние към момента нямаме изясненост какви ще са обезщетенията във връзка с електрическата енергия за хлебопроизводителите по цената на електрическата енергия за месец май. В момента работиме на мрачно. Не бива да има такова чувство в нито един производител ", разяснява още Мариана Кукушева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР